2022-04-08 08:21:08• hírek • Bede Emőke

Enyhítette a gereblyés gyilkosra kiszabott ítéletet a Nagyváradi Ítélőtábla

Noha a Szatmár Megyei Törvényszék korábban 18 évnyi szabadságvesztésre ítélte a szomszédja életét kioltó csedregi férfit, a Nagyváradi Ítélőtábla úgy vélte, nem indokolt a közel 20 éves büntetés, elegendő, ha a 61 éves férfi 13 évet a rácsok mögött tölt – szúrta ki a bihorjust.ro.

A Legfelső Bírói Tanács ítéleteket és indoklásokat összesítő honlapján elérhető információk szerint 2021. április 11-én az elkövető, D. Zoltán a helyi templomban többedmagával – köztük 50 éves szomszédjával – a hat héttel korábban elhunyt édesanyjára emlékezett. A jelenlevők egy-egy pálinkával rótták le tiszteletüket az elhunyt felé, majd mindenki hazatért. Az eseményt követően D. Zoltán és szomszédja közösen folytatták az ivászatot. Egy adott pillanatban azonban a két ittas férfi összeszólalkozott valamin, melynek okán D. Zoltán felkapott egy vasgereblyét és többször fejbe vágta vele vitapartnerét, aki az elszenvedett ütések következtében rövid idén belül életét vesztette.


A bíróság által meghallgatott szakértők szerint az, hogy a sértett ittas állapotban volt, csak tovább rontott a helyzeten. A férfi ugyanis olyannyira be volt rúgva, hogy meg sem tudott mozdulni, még csak fejét sem tudta elfordítani, így a sebekből ömlő vér szinte azonnal a légutakba került.


A történtekre perceken belül fény derült, ugyanis az áldozat édesanyja épp akkor érkezett haza, és a ház előtt elmenve hallotta, amint D. Zoltán azt kiabálja, hogy „Megöllek! Megöllek!” Benézve az udvarra, látta a fiát a lépcső előtt elterülve, sőt azt is látta, amint az elkövető még utoljára lesújt áldozatára. Amikor pedig az asszony számonkérte D. Zoltánt, hogy valóban megölte-e az áldozatot, a férfi csak annyit kérdezett válaszként, hogy „És akkor mi van?”


A nő kikapta a férfi kezéből a gereblyét, majd ellenőrizte, hogy a földön fekvő fia lélegzik-e még. Miután nyilvánvalóvá vált, hogy az áldozat meghalt, az asszony átrohant a lányához, és arra kérte, azonnal értesítse a rendőrséget. Az elkövető eközben kiment a háza elé, és leült a padra – a helyszínre elsőként kiérkező halmi rendőrök is itt találtak rá. Amikor megkérdezték, miért ölte meg a szomszédját, a zavart állapotban levő D. Zoltán csak annyit mondott, ő nem ölte meg, a férfi csupán alszik.


A Nagyváradi Ítélőtábla az ügy mérlegelésekor figyelembe vette, hogy a férfi beismerte bűnösségét, még ha korábban azt vallotta is, hogy az alkohol és a bűncselekmény elkövetésének reggelén bevett gyógyszerek együttes hatása miatt nem emlékszik tisztán a történtekre. Az ítélőtábla továbbá azt is szem előtt tartotta, hogy a férfi nem ellenkezett, amikor az áldozat anyja kicsavarta kezéből a gereblyét, illetve menekülni sem próbált a borzalmas tett elkövetése után, és természetesen az is sokat nyomott a latba, hogy a férfi büntetlen előéletű volt. Mindezeket figyelembe véve a bíróság a Szatmár Megyei Törvényszék által kiszabott 18 évet 13 évre enyhítette, ugyanis véleményük szerint a büntetés így is eléri majd a kívánt hatást.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: